top of page

Hareketli protez ne demektir? Kaç türlü hareketli protez vardır?

Hareketli protez, ağız içindeki diş eksikliklerini tamamlamak veya kısmen telafi etmek amacıyla kullanılan protez türlerindendir. Bu protezler, çıkarılıp takılabilirler, yani kullanıcı tarafından ihtiyaca göre çıkarılıp tekrar takılabilirler. Hareketli protezler, tam protezler (üst ve alt diş eksikliği durumunda) ve parsiyel protezler (kısmi diş eksikliği durumunda) olmak üzere iki ana kategoride bulunur.


  1. Tam Protez (Yaygın adıyla Damak Protezi): Üst veya alt çenedeki tüm dişlerin eksik olduğu durumlarda kullanılır. Üst çene damak protezi, üst çene üzerine otururken alt çene damak protezi, alt çeneye oturur. Bu protezler dişsiz bölgeleri tamamlar.

  2. Parsiyel Protez (Kısmi Protez): Diş eksikliği durumunda sadece bazı dişlerin yerine konması gerektiğinde kullanılır. Kısmi protezler, kalan doğal dişlere dayanarak tutunurlar. Metal kancalar veya diğer tutucu mekanizmalar ile kalan dişlere tutunarak stabilite sağlarlar.


Hareketli protezler, ağızda sabit bir şekilde tutunmazlar ve çıkarılabilirler. Bu, temizlik ve bakımın daha kolay yapılmasını sağlar. Ayrıca, protezlerin uygunluğu ve konforu zamanla değişebilir, bu nedenle düzenli olarak kontrol edilmesi ve gerektiğinde ayarlanması önemlidir. Her iki tip protez de doğru bir şekilde yapıldığında ve uygun bir şekilde bakıldığında, hastanın ağız fonksiyonlarını ve estetik görünümünü önemli ölçüde iyileştirebilir.

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


  • Instagram
  • YouTube
bottom of page